Scootmobiel of elektrische rolstoel - Wat zijn de voor- en nadelen?
Iedereen die beperkt mobiel is of moeite heeft om lang te lopen of te staan, gaat op een gegeven moment aan een mobiliteitshulpmiddel denken. Hierbij komen twee elektrisch aangedreven hulpmiddelen in beeld: scootmobielen en elektrische rolstoelen. Beide hebben gemeen dat zij mensen ondersteunen in hun veiligheid, mobiliteit en onafhankelijkheid. Maar wat zijn de verschillen tussen de twee? En wat zijn de voor- en nadelen van een scootmobiel versus een elektrische rolstoel? Wij beantwoorden deze vragen in dit artikel, zodat u uiteindelijk een weloverwogen beslissing kunt nemen.
Wat is een scootmobiel?
Een scootmobiel is een compact elektrisch voertuig. Met zijn stuurkolom, die gewoonlijk ook verlichting en een achteruitkijkspiegel heeft, lijkt de scootmobiel op een scooter op 3 of 4 wielen. Een scootmobiel heeft altijd 2 kleine wielen achteraan voor stabiliteit en standvastigheid en naar keuze één of twee wielen vooraan voor de gewenste wendbaarheid. Bovendien heeft een scootmobiel een comfortabele zitting met rug- en armleuningen. Vaak zijn er meerdere type zittingen beschikbaar naar vorm en draagkracht.
Wat is een elektrische rolstoel?
Een elektrische rolstoel, daarentegen, is gebouwd als een rolstoel die elektrisch wordt aangedreven door een joystick aan het uiteinde van de armleuning. Omdat een elektrische rolstoel niet handmatig met de armen en handen hoeft te worden voortbewogen, zijn de achterwielen bij een elektrische rolstoel in de meeste gevallen kleiner dan bij een normale rolstoel. Het aanmeten van een rolstoel is maatwerk en vereist kennis en specialisme. Ook van de bijbehorende wet- en regelgeving.
Wat is het verschil tussen een scootmobiel en een elektrische rolstoel?
Het belangrijkste verschil is echter dat een scootmobiel een stuurkolom heeft, terwijl een elektrische rolstoel wordt bestuurd met een joystick. Bij een scootmobiel neemt men dus ook plaats achter een stuur terwijl een rolstoel een iets eenvoudiger instap kent.
Bovendien is een elektrische rolstoel bijzonder wendbaar en neemt weinig ruimte in beslag, waardoor deze ideaal is voor gebruik binnenshuis. Er zijn ook modellen van scootmobielen die bijzonder wendbaar zijn of slechts 3 wielen hebben, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik binnenshuis. Maar een scootmobiel is vooral bedoeld voor gebruik buitenshuis, omdat hij meestal sneller is en grotere afstanden kan afleggen.
Alternatief: een hybride model
Inmiddels zijn er ook hybride modellen op de markt die de voordelen van een scootmobiel en een elektrische rolstoel combineren. Met dit model heeft u het voordeel van de compacte bouw en wendbaarheid van een rolstoel en het gemak van comfortabel elektrisch vervoer en actieradius van een scootmobiel. Bij Mobilae hebben wij bijvoorbeeld zo een hybride model in ons assortiment.
Voor wie is een scootmobiel geschikt? Voor wie is een elektrische rolstoel geschikt?
Beide zijn geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit. Een scootmobiel is echter meer geschikt voor mensen die snel moe worden als ze lange afstanden buitenshuis moeten of willen afleggen. Een elektrische rolstoel is daarentegen bijzonder geschikt voor mensen die problemen hebben met korte afstanden in huis.
Wat zijn de voor- en nadelen van een scootmobiel ten opzichte van een elektrische rolstoel?
We hebben de voor- en nadelen van een scootmobiel ten opzichte van een elektrische rolstoel in verschillende categorieën onderverdeeld.
Afstanden en actieradius
Voor lange afstanden en een grote actieradius bieden scootmobielen een enorm voordeel. Terwijl elektrische rolstoelen slechts ongeveer 15 km kunnen afleggen, bieden scootmobielen de mogelijkheid om tot 50 km af te leggen voordat de batterij moet worden opgeladen.
Snelheid
Elektrische rolstoelen zijn normaliter beperkt tot een snelheid van maximaal 6 km/h, wat vergelijkbaar is met de wandelsnelheid. Scootmobielen kunnen, afhankelijk van het model, snelheden tot 15 km/h bereiken, wat vergelijkbaar is met de snelheid van een fiets.
Wendbaarheid
Door zijn compacte ontwerp is een elektrische rolstoel meestal kleiner en wendbaarder. Met zijn stuurkolom neemt een scootmobiel inherent meer ruimte in beslag. Er is echter een breed scala aan verschillende modellen scootmobielen, waaronder zeer wendbare of opvouwbare scootmobielen met slechts 3 wielen.
Terreinvaardigheid
Door zijn grotere en bredere banden, betere actieradius en vering is een scootmobiel veel beter geschikt voor het rijden op diverse terreinen dan een elektrische rolstoel. Dat komt vooral omdat scootmobielen meer voor buiten zijn ontworpen en elektrische rolstoelen meer voor binnen.
Prijzen en kosten
Een eenvoudige elektrische rolstoel is verkrijgbaar vanaf 1.000 euro maar de prijs kan door maatwerk snel oplopen. Opvouwbare scootmobielen zijn verkrijgbaar vanaf 1.395 euro. Wilt u echter een vast scootmobiel met meer comfort, dan kunt u rekenen op een scootmobiel prijs vanaf 2.450 euro.
Naast de aanschafkosten moet u ook rekening houden met de gebruikskosten. De accu van een scootmobiel of elektrische rolstoel moet bijvoorbeeld regelmatig worden opgeladen, wat merkbaar kan zijn in de elektriciteitsrekening. Afhankelijk van de gebruiksintensiteit is het mogelijk dat de batterij moet worden vervangen. Bovendien is jaarlijks onderhoud nodig om slijtage of eventuele storingen te voorkomen.Â
Rijbewijs en Verzekering
U heeft geen rijbewijs nodig om op een elektrische rolstoel of een scootmobiel te rijden.
Maar zowel een scootmobiel als een elektrische rolstoel zijn verzekeringsplichtig, omdat zij als motorrijtuigen worden beschouwd. Om deze reden moet voor beide een afzonderlijke WA-verzekering worden afgesloten.
Gewicht
Het gewicht van een scootmobiel en rolstoel varieert sterk, afhankelijk van het model. Een elektrische rolstoel begint bij ongeveer 20 kg en kan oplopen tot 150 kg. De compacte, opvouwbare scootmobiel Easy Flex weegt in totaal 28 kg en is daarmee een van de lichtste scootmobielen. In het geval van een overdekte scootmobiel, zoals de Grand Luxe MC, kan het gewicht echter oplopen tot meer dan 200 kg.
Vooral de accu neemt bij scootmobielen en rolstoelen veel gewicht in beslag. Daarom kan in het algemeen worden aangenomen dat een voertuig met een grotere actieradius ook zwaarder is. Er zijn ook nieuwere lithium accu’s die vaak lichter zijn, maar ook weer duurder.
In de auto meenemen
Als u uw scootmobiel of elektrische rolstoel wilt meenemen in de auto, moet u ervoor zorgen dat u een demonteerbaar of opvouwbaar model kiest. Dit betekent dat de scootmobiel of elektrische rolstoel gemakkelijk kan worden opgevouwen of gedemonteerd en opgeborgen in de auto. Anders zijn er ook goede hulpmiddelen om de scootmobiel in de auto te krijgen. Er is bijvoorbeeld een autolift die de scootmobiel in de auto tilt of oprijgoten die hoogteverschillen tot 15 cm kunnen overbruggen.
Comfort
Het comfort van scootmobielen en elektrische rolstoelen hangt vaak af van de uitrusting en dus van het model dat u kiest. Scootmobielen zijn echter meestal uitgerust met een comfortabele zitting die meer weg heeft van een fauteuil. Dit is bij de meeste elektrische rolstoelen niet het geval. Bovendien hebben vaste scootmobielen een goede vering, die niet aanwezig is in elektrische rolstoelen.Â
Het comfort van scootmobielen en rolstoelen kan verder worden verhoogd met de juiste accessoires. Scootmobiel accessoires zijn onder meer manden om een tas of boodschappen in op te bergen, houders voor een rollator, stok of zuurstoffles en beensteunen.
Wat is de beste keuze voor u; een scootmobiel of een elektrische rolstoel?
Dat hangt helemaal af van waar u het voertuig voor nodig hebt. Bent u op zoek naar een voertuig dat u ondersteunt in uw dagelijks leven en waarmee u uw omgeving weer moeiteloos kunt verkennen? Dan is een scootmobiel de betere keuze voor u. Maar als u op zoek bent naar een constante metgezel in huis waarmee u korte afstanden kunt afleggen? Dan is een elektrische rolstoel waarschijnlijk meer geschikt.