Voorkom vallen en struikelen op de trap met deze tips
Een van de meest voorkomende ongelukken in huis is een val van de trap. Iedereen kan hier slachtoffer van worden; senioren zijn echter de meest voorkomende slachtoffers.
Er is veel aan voorlichting gedaan om senioren bewust te maken van het probleem van het vallen van de trap.
Net als buurland Nederland bevindt België zich in een soortgelijke situatie. De Belgische website gezondheidenwetenschap.be deed onderzoek en stelde vast dat twee tot vier van de tien thuiswonende 65-plussers minstens één keer per jaar vallen.
Valpreventie is een multidisciplinaire aangelegenheid. Niet alleen om degenen met een valrisico te identificeren, maar ook om het gesprek aan te gaan of bewustwording te creëren over preventie. Iedereen, ongeacht leeftijd, zou idealiter op de hoogte moeten zijn van valpreventie technieken, want ongelukken kunnen iedereen overkomen. Heeft u ouder wordende ouders? Zorgt u regelmatig voor ouderen? Heeft u gemerkt dat een vriend minder mobiel begint te worden? Of bent u gewoon nieuwsgierig naar hoe u kunt voorkomen dat u van de trap valt? Dan zal het lezen van dit artikel u zeker helpen om nuttige informatie te verkrijgen en de boodschap over valpreventie te verspreiden.
Waarom vallen mensen?
Elke plotselinge, onbedoelde, onverwachte neerwaartse beweging vanuit een staande of liggende positie wordt een val genoemd. De val gaat gepaard met evenwichtsverlies, maar niet met bewustzijnsverlies. Er zijn drie soorten valpartijen: voorspelbare valpartijen, toevallige valpartijen en onverwachte valpartijen.
- Voorspelbare valpartijen zijn het soort dat voorkomt bij mensen die van meet af aan onderliggende aandoeningen hebben, zoals desoriëntatie, moeilijk lopen, bijwerkingen van geneesmiddelen, enz.
- Onopzettelijke valpartijen zijn vallen of uitglijden als gevolg van externe factoren, zoals een natte vloer.
- Onverwachte valpartijen betekent vallen of struikelen bij mensen met een gezond lichaam die normaal functioneren, zoals vallen doordat je je enkel verrekt.
Zowel persoonlijke als externe factoren kunnen ertoe bijdragen dat iemand valt.
Persoonlijke factoren
Mobiliteits- en evenwichtsproblemen
Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan vallen zijn mobiliteitsproblemen. Als het slachtoffer bijvoorbeeld al een gedocumenteerd mobiliteitsprobleem heeft, zoals moeite met lopen of evenwichtsproblemen.
Het kan voor mensen met mobiliteitsproblemen moeilijker zijn om veilig trappen te lopen, omdat ze moeite hebben met coördinatie, evenwicht en kracht. Als iemand bijvoorbeeld moeite heeft met lopen, kan hij moeite hebben om goed op de trap te blijven staan, waardoor het risico om te vallen toeneemt. Evenzo kan iemand met evenwichtsproblemen moeite hebben om de trap stabiel te houden bij het op- of aflopen, wat ook tot een val kan leiden.
Fysieke uitdagingen
Als u al bepaalde fysieke problemen hebt, zoals chronische gewrichts-/kniepijn of een slecht gezichtsvermogen, kan dit een factor worden bij het vallen. Deze lichamelijke aandoeningen kunnen het moeilijker maken om stabiliteit en evenwicht te bewaren, waardoor het risico om te vallen toeneemt. Bovendien kunnen bepaalde medicijnen of behandelingen voor deze aandoeningen duizeligheid of slaperigheid veroorzaken, waardoor het risico om te vallen toeneemt.
Concentratieverlies
Een andere factor bij vallen is verlies van concentratie of afleiding. Wanneer iemand niet volledig geconcentreerd is of bezig is met andere activiteiten tijdens het lopen, zoals kijken op zijn mobiele telefoon, loopt hij het risico een stap te missen en te vallen. Ze letten misschien niet op waar hun handen en voeten op de leuningen staan, wat ook tot een val kan leiden.
Eerder gevallen
Het is waar dat al een eerdere valpartij ertoe kan bijdragen dat iemand een tweede of derde keer valt. Door eerdere valpartijen kan iemand een angst ontwikkelen om te vallen,
waardoor hij of zij minder vertrouwen heeft in het gebruik van de trap. Bovendien kunnen herhaalde valpartijen waarschijnlijker zijn als iemand chronische lichamelijke letsels heeft van eerdere valpartijen.
Externe factoren
Geen of slecht geïnstalleerde leuningen
Er zijn tegenwoordig veel trends op het gebied van trappen, waaronder trappen zonder leuningen. Hoewel dit ontwerp eenvoudig en aantrekkelijk lijkt voor uw huis, houdt het in feite een risico in. Als er geen leuningen zijn, is er geen deel van de trap dat helpt om u in evenwicht te houden als u dreigt te vallen. U heeft ook niets om u aan vast te houden als u naar beneden valt, wat kan leiden tot ernstige valpartijen.
Gladde trap- of vloeroppervlakken
Het materiaal van de trap is een andere externe factor die een val kan veroorzaken. Misschien is de trap gemaakt van glad materiaal zoals marmer, hardhout of tegels. Als ze nat of droog zijn, zijn deze oppervlakken extreem glad, waardoor het moeilijker wordt om de trap veilig op of af te lopen.
Slechte zichtbaarheid van de trap
Als gevolg van slecht zicht komen veel valpartijen voor. Als de trap bijvoorbeeld te donker is, kunt u struikelen of vallen omdat u niet kunt zien hoeveel treden er tussen zitten. Slechte verlichting kan het voor iemand moeilijk maken om de leuningen en treden te zien, waardoor het moeilijker wordt om de trap veilig te gebruiken. Slecht zicht kan ook het inschatten van de afstand tussen de treden bemoeilijken, wat kan leiden tot struikelen of vallen.
Voorwerpen of vloeistof op de trap
Vallen kan ook worden veroorzaakt door obstakels op de trap, vooral als u er onzorgvuldig gebruik van maakt. Gemorste vloeistoffen maken de trap glad en nat, wat een andere reden is waarom mensen vallen.
Hoe kunt u voorkomen dat u struikelt of valt op de trap?
Bijna iedereen, ongeacht zijn leeftijd, loopt het risico te vallen. Er is een bekend spreekwoord: ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Vanaf vandaag kunt u enkele veranderingen in uw leven en in uw huis aanbrengen om vallen tot het verleden te laten behoren.
Persoonlijke manieren
Houd uw lichaam in beweging
Uw lichaam en uw evenwicht trainen is één manier om vallen te voorkomen. Om uw evenwicht te verbeteren kunt u rustige oefeningen doen, zoals stevig wandelen of tai chi. Deze oefeningen kunnen uw kracht, evenwicht, flexibiliteit en coördinatie verbeteren, wat het risico op vallen kan verminderen.
Als u lichaamsbeweging vermijdt op advies van een arts, kan uw zorgverlener u doorverwijzen naar een fysiotherapeut. De therapeut kan een persoonlijk programma opstellen om u te helpen uw evenwicht, stabiliteit en coördinatie te verbeteren.
Controleer uw gezichtsvermogen
Als u een bril draagt, moet u regelmatig uw brillenglazen controleren. Het is raadzaam om eens per jaar uw optometrist of opticien te bezoeken om uw oogsterkte te laten controleren.
Geef uzelf wat tijd om aan een nieuwe bril te wennen. Meestal zult u zich een paar uur duizelig voelen, maar het effect zal snel verdwijnen en u kunt uw bril weer gebruiken zoals voorheen.
Draag geschikt schoeisel
Door uw voeten te verzorgen en schoeisel te gebruiken dat bij uw voeten past, kunt u de kans op vallen aanzienlijk verkleinen. Draag sandalen of schoenen in de juiste schoenmaat; vermijd te kleine schoenen, waardoor uw voeten gaan knellen of te grote schoenen, waardoor uw voeten naar voren of achteren kunnen schuiven.
Bij het dragen van geschikt schoeisel moet u ook letten op de zolen van de schoenen. Vermijd gladde zolen zoals van leer en kies voor zolen met profiel of textuur, zoals rubberen zolen. Ga naar de schoenmaker als uw favoriete paar schoenen te gladde zolen heeft. Er zijn meestal verschillende zolen beschikbaar, zodat de huidige zool vervangen wordt door een veiliger soort zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over hoe uw schoenen eruit zullen zien.
De beste schoenen om het risico op vallen te verminderen zijn schoenen met lage hakken, wandelschoenen of schoenen zonder veters. Draagt u alleen sokken in huis? Antislip-sokken zijn dan een must.
Vermijd kleding die over de vloer sleept
Net als schoenen moet u ook kleding dragen die bij uw lengte past. Als u kleding draagt die over de vloer sleept, zoals een te lange badjas of rok, kunt u tijdens het traplopen struikelen en vallen.
Neem de tijd terwijl u de trap op- en afloopt
Uit onderzoek blijkt dat mensen geneigd zijn alleen naar de eerste drie treden van een trap te kijken in plaats van naar elke trede. Als u een onbekende trap afloopt, let dan op elke trede om te voorkomen dat u valt.
Ga bovendien niet gehaast de trap op of af. Als u haast heeft, concentreer u dan op een langzame ademhaling om uzelf af te leiden en u bewust te maken van uw omgeving. Gebruik nooit meer dan één trede tegelijk en let altijd op de trap, vooral als u naar beneden gaat, en op het gebied onderaan de trap.
Verander ook uw omgeving
Zorg ervoor dat de trap goed verlicht is
Zorg voor voldoende verlichting om in het donker of 's nachts op de trap te kunnen lopen. Trapverlichting kan in elke trap worden aangebracht, waarbij de trap eronder wordt verlicht of de trap van onderaf wordt verlicht. Daarnaast kunt u lampen ophangen of spots installeren om de trap te verlichten. Zorg ervoor dat de lichtschakelaar aan beide zijden van de trap bereikbaar is. Wilt u de trapverlichting gemakkelijker aan en uit kunnen doen? Installeer dan lampen met bewegingssensoren. Als u bij de trap bent, gaat het licht automatisch aan en het gaat uit zodra het geen beweging meer waarneemt.
Verander de materialen van uw trap
Zoals eerder vermeld, leiden trappen van gladde materialen ertoe dat mensen uitglijden en vallen. Het veranderen van het materiaal van uw trap is een manier om de kans hierop te verkleinen. In plaats van het materiaal van de trap helemaal te veranderen kunt u de traptreden voorzien van een antislipstrip of traptredematten. Er bestaat ook antislipverf die op houten trappen kunnen worden gebruikt. Of laat uw trap bekleden met veilig antislip materiaal voor een geheel nieuwe uitstraling.
Verwijder rommel van de trap
Een van de redenen waarom mensen struikelen of vallen is omdat er spullen op de trap liggen. Zorg ervoor dat er geen rommel op de trap ligt. Wekelijks schoonmaken is noodzakelijk om de trap veilig te houden.
Plaats leuningen
Leuningen zijn een van de belangrijkste onderdelen van een trap. Ze helpen bij het bewaren van het evenwicht bij het beklimmen en afdalen van de trap, helpen bij het opbouwen of balanceren van het gewicht bij het traplopen, en dienen als hulpmiddel om aan vast te houden in geval van struikelen of vallen. Installeer leuningen aan beide zijden van de trap (of slechts aan één kant als de trap gebogen is) zodat u iets heeft om u aan vast te houden.
Hulpmiddelen installeren, zoals trapliften
Om geheel veilig de trap op en af te gaan kan de aanschaf van een traplift ook een goed idee zijn. Met deze handige lift kunt u de trap op en af zonder te hoeven lopen. U gaat gewoon op de stoel zitten en gebruikt de bedieningsknoppen op de armleuning om de trap op en af te gaan. Op uw bestemming aangekomen staat u simpelweg weer op.
Wat kan Mobilae doen om u te helpen?
Als mobiliteitsadviseur en -aanbieder weet Mobilae alles over valpreventie en kunnen wij u helpen een onafhankelijker leven thuis te leiden door hulpmiddelen in uw huis te installeren, zoals trapliften en huisliften. Hier zijn onze diensten om u te helpen:
Wij geven u het beste trapliftadvies, geheel kostenloos
Elk huis en elke trap is uniek, net als de voorkeur voor een type traplift. Onze deskundige mobiliteitsadviseur komt bij u thuis en geeft u advies over de trapliftmodellen die het beste bij uw behoeften en uw budget passen. De adviseur meet uw trap op en maakt op basis van de maten en het juiste product een offerte.
Snelle levering en installatie binnen één dag
Wij leveren sneller dan andere mobiliteitsaanbieders, soms al in 6 weken. En na levering wordt uw nieuwe traplift binnen één werkdag geïnstalleerd door onze betrouwbare installateurs. Onze installateurs zijn in dienst van Mobilae en dus helemaal vertrouwd met alle producten. Voordat ze vertrekken, laten de installateurs de werkplek netjes achter en tonen ze u het gebruik van de traplift en een onderhoudsadvies.
Volledige service en unieke garantie
Heeft u uw traplift laten installeren maar wenst u meer gemoedsrust? Neem dan een onderhoudsabonnement bij Mobilae. Met een onderhoudsabonnement zorgt u voor een noodzakelijk jaarlijks onderhoud door eigen monteurs van Mobilae. Vergeleken met een eenmalig onderhoud is het relatief goedkoper. Zodra u zich aanmeldt voor ons onderhoudsabonnement, plannen wij jaarlijkse bezoeken met u in om uw traplift te inspecteren en onderhouden. Bovendien bespaart u met een onderhoudsabonnement 10% op vervangende onderdelen voor uw traplift.